331 views

Aile Sağlığı Dersi Alıştırma Soruları



    • Soru 1 –
      Sağlık hizmetlerinde holistik yaklaşımın
      getirdiği yeni hizmetin adı nedir?
    • A – İyileştirici sağlık hizmeti
    • B – Tedavi edici sağlık hizmeti
    • C – Rehabilite edici sağlıkhizmeti
    • D – Üçüncü basamak sağlık hizmeti
  • E – Koruyucu hekimlik
    • Soru 2 – Kişinin sigara alışkanlığından dolayı bazı
      hastalıklarının olması konakçının hangi
      özelliği ile ilgilidir?
    • A – Kalıtım
    • B – Cinsiyet
    • C – Kişisel alışkanlıklar
    • D – Organizmanın direnç mekanizması
  • E – Yaş


    • Soru 3 –
      Vektör ne demektir?
    • A – Kimileri yaşamsal öneme sahip tek hücreli
      canlılardır.
    • B – Hastalık yapıcı etkenleri taşıyıcı
      hayvanlardır
    • C – Gözle görülmeyen parazıtlerdir.
    • D – İnsan, hayvan ve bitki hastalığıdır.
  • E – Erkek ve kadınlarda genital enfeksiyonlara
    neden olan tek hücrelilerdir.
    • Soru 4 – Aşağıdaki hastalıklardan hangisi suyla
      bulaşmaz?
    • A – Tifo
    • B – Çocuk felci (Polio)
    • C – Kolera
    • D – Boğmaca
  • E – Hepatil A
    • Soru 5 – Aşağıdakilerden hangisi hava kirliliğine karşı
      kısa dönemde alınması gereken önlemlerden
      biri değildir?
    • A – Kentlerin uygun biçimde planlanması
    • B – Isınma araçlarında tam yanma sağlanması
    • C – Kurşunsuz benzin kullanımının
      özendirilmesi
    • D – Halkın eğitilmesi
  • E – Eskimiş ve yıpranmış motorlu taşıtların
    trafikten men edilmesi

AİLE SAĞLIĞI
Yenidoğan, Süt Çocuğu Ve Adölesan Sağlığı
1. Aşağıdakilerden hangisi sarılık geçiren bebekte
görülen bir durum değildir?
A) Sürekli uyku
B) Emmede bozulma
C) Vücut ısısının düzensizliği
D) Tiz sesle ağlama
E) Bebeğin vücudu pembemsi bir renk alır
Çözüm: İlk dört seçenek bebek sarılık olduğunda
görülür. Ancak bebeğin rengi pembe değil, sarı renge
döner. Doğru cevap E’dir.

2. Aşağıdakilerden hangisi çocuklarda obeziteyi
önlemede etkili olabilir?
A) Üç öğün yeme
B) Bol karbonhidratlı beslenme
C) Bir saat terleyinceye kadar aktivite
D) Fast food tüketimini arttırma
E) Gazlı içecek tüketme
Çözüm: 5 ya da daha fazla porsiyon sebze-meyve , 2
saat ile sınırlı televizyon, bilgisayar vb, 1 saat
terleyinceye kadar fiziksel aktivite 0 şekerli içecek.
Fast food obeziteyi arttıran bir yeme alışkanlığıdır.
Doğru cevap C’dir.



3. Alkol, sigara ve uyuşturucu kullanma eğilimi hangi
dönemde daha fazladır?
A) Çocukluk
B) Adölesan
C) Yetişkin
D) Yaşlılık
E) Oyun çağı
Çözüm: Adölesan dönemi yeni şeylerin denendiği bir
dönem olması nedeniyle bu yaş grubu çocuklarda
alkol, sigara ve uyuşturucu kullanmayı deneme
eğilimi ve bağımlılık gelişmesi ihtimali fazladır.
Doğru cevap B’dir.

4. Yeni doğan dönemi ilk ne kadarlık dönemi kapsar?
A) İlk 7 gün
B) İlk 14 gün
C) İlk 28 gün
D) İlk 35 gün
E) Hiçbiri
Çözüm: Doğumdan itibaren ilk 28 günlük döneme
“Yeni Doğan Dönemi” adı verilir. Hayata
adaptasyonun ilk basamağı yenidoğan dönemi olup
değerlendirme anne karnından başlar. Doğru cevap
C’dir.

5. APGAR skoru hesaplama tablosuna göre, yeni
doğan bebeğin annenin yanına verilmesi için 10
üzerinden kaç alması gerekir?
A) 5
B) 6
C) 7
D) 8
E) 9
Çözüm: APGAR skoru 5. dakikada 7’nin üzerinde
olan bebekler anne yanına verilebilir, 7 ve altında
olanlar izlemeye alınmalıdır. Doğru cevap C’dir.

6. Aşağıda obeziteyi önlemek için kullanılabilecek
olan 5 2 1 0 Kuralına göre 2 neyi temsil etmektedir?
A) 2 porsiyon sebze-meyve
B) 2 saat ile sınırlı televizyon, bilgisayar vb
C) 2 saat terleyinceye kadar fiziksel aktivite
D) 2 şekerli içecek
E) 2 öğün yemek
Çözüm: 5 2 1 0 Kuralına göre: 5 ya da daha fazla
porsiyon sebze-meyve, 2 saat ile sınırlı televizyon,
bilgisayar vb, 1 saat terleyinceye kadar fiziksel
aktivite, 0 şekerli içecek. Doğru cevap B’dir.



7. Aşağıda kolostrum sıvısının yararlarına ilişkin
olarak verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?
A) Enfeksiyonlara karşı koruyucu maddeler içerir
B) İçeriğinde çinko vardır.
C) İçeriğinde bol miktarda A vitamini vardır
D) Demir bağlayan maddeler içermemektedir
E) Laktoferrin ve Lizozim maddeleri açısından
zengindir
Çözüm: Kolostrum sıvısının yararlarına ilişkin
olarak verilen bilgilerden “Demir bağlayan
maddeler içermemektedir” ifadesi yanlıştır. Çünkü
kolostrum sıvısı demir bağlayan maddeler açısından
oldukça zengindir. Doğru cevap D’dir.

8. Kalıtsal metabolik bir hastalık olan ve protein
yapıtaşının kanda birikmesine dayalı olarak geriye
dönüşümsüz beyin hasarı yaratan yenidoğan hastalığı
aşağıdakilerden hangisidir?.
A) Konjenital Hipotiroidi
B) Biotinidaz Eksikliği
C) Fenilketonüri
D) Kistik Fibrozis
E) Displazi
Çözüm: Kalıtsal metabolik bir hastalık olan ve
protein yapıtaşının kanda birikmesine dayalı olarak
geriye dönüşümsüz beyin hasarı yaratan yenidoğan
hastalığı fenilketonüri’dir. Doğru cevap C’dir.

9. Aşağıdakilerden hangisi adölesan dönemi
etkileyen faktörlerden biri değildir?
A) Cinsiyet
B) Aile
C) Okul
D) Kronik hastalıklar
E) Coğrafi özellikler
Çözüm: Adölesan dönemi etkileyen özellikler ırk,
iklim, cinsiyet, kültürel faktörler, kronik
hastalıklardır. Coğrafi özelliklerin bu dönemde etkisi
yoktur. Doğru cevap E’dir.



10. Bebekte kas zayıfığı, işitme kaybı, görme (göz)
problemleri, saç dökülmesi, deri döküntüleri, havale
(kasılmanöbet), gelişme geriliği gibi problemlere yol
açan ve B vitaminin kullanılamamasına dayalı bir
eksiklik olan kalıtsal yenidoğan hastalığı
aşağıdakilerden hangisidir?
A) Konjenital Hipotiroidi
B) Biotinidaz Eksikliği
C) Fenilketonüri
D) Kistik Fibrozis
E) Displazi
Çözüm: Bebekte kas zayıfığı, işitme kaybı, görme
(göz) problemleri, saç dökülmesi, deri döküntüleri,
havale (kasılmanöbet), gelişme geriliği gibi
problemlere yol açan ve B vitaminin
kullanılamamasına dayalı bir eksiklik olan kalıtsal
yenidoğan hastalığı Biotinidaz Eksikliği’dir. Doğru
cevap B’dir.

KPSS, AÖF, DGS, ALES, YDS, ve Tüm Sınavlara Hazırlık Kitaplarımızı kargo bedeli ödemeden Temin etmek İçin Tıklayınız.   

 

Mobil Online Soru Çözmek, Konu Özeti Çalışmak İçin Şimdi inceleyin.

 

Aöf Çıkmış Sorulara, KPSS, DGS, ALES, YDS, YGS-LYS, sınavlarına, Ehliyet vb. sınavlara, çalışma dökümanlarını Kolayca İndirmek İçin Tıklayınız.

Bir Cevap Yazın

Blog Kategorileri



Son Yazılar

instagram takipçi hilesi instagram beğeni hilesi instagram takipçi hilesi