168 views

HALKLA İLİŞKİLER VE İLETİŞİM – İletişim Ve Algı Çözümlü Sorular 1

AÖF – KPSS -ALES- DGS  ile ilgili tüm sorularınız için şu numarayı arayabilirsiniz.
0888 228 60 30

HALKLA İLİŞKİLER VE İLETİŞİM
İletişim Ve Algı
Çözümlü Sorular 1

1. Örneğin, elimizdeki cismin yumuşak ve tüylü olduğunu fark etmemiz duyumdur. Bu cismi anlamlandırarak kedi olduğunu fark etmemiz ise ne olarak adlandırılır?
A) Algı
B) His
C) Tahmin
D) Görüş
E) İzlenim
Çözüm: Algılama sırasında zihne gelen bilgiler bir takım süzgeçlerden geçirilir. Bu bilgilere biçim verilir ve isimlendirilir. Nesneleri bile, var olan bütün özellikleriyle oldukları gibi algılamayabiliriz. Algılama süreci sonunda belleğimiz algılanan şeyin aslına uygun fotoğrafını değil, bir reprodüksiyonunu alır. Kısacası algılama, kişinin geçmiş yaşantısından, gelecekle ilgili beklentilerinden ve o andaki duygu ve düşüncelerinden etkilenen, kişiye özgü bir süreçtir. Doğru cevap A’dır.

2. Sıcak, sosyal, samimi olduğu izlenimi yaratmak isteyen bir erkek bireyin kravat rengi tercihinde, hangi seçenekteki rengin yer alması beklenir?
A) Koyu mor
B) Açık mavi
C) Petrol mavisi(Yeşile yakın mavi)
D) Lacivert
E) Turuncu
Çözüm: Psikolojik etkilerine göre renkler sıcak ve soğuk olarak sınıflandırılır. Sıcak renkler, dalga boyu yüksek olan sarı, kırmızı ve turuncudan oluşur. Bunun yanı sıra dalga boyu daha düşük olan mavi, mor ve yeşil ise soğuk renklerdir. Turuncunun dışa dönüklük, girişimcilik, sosyallik sağladığı, sarının şeffaflık, hafiflik, serbestlik duygusu uyandırdığı da ortaya konmaktadır. Buna göre sorunun doğru cevabı E seçeneğinde yer almaktadır. Doğru cevap E’dir.



3. Dinlemenin temel amacı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Karşısındaki kişiyi anlama süreci
B) Yeni bilgiler öğrenme
C) Yanlış bildiklerini, doğrularla değiştirme
D) Toplumsal baskılardan kurtulma
E) Eğlenerek öğrenme
Çözüm: Dinleme, dinleyicinin, daha önce söylenilenler ile bir sonra söylenilen cümle arasında bağlantı kurma ve iletişim içindeki işlevini anlama yeteneğidir. Diğer bir ifade ile dinleyicilerin işitsel ve görsel yeteneklerini içeren dinleme, bir algı ve dikkat etkinliğidir. Dinlemenin temel amacını karşısındaki kişiyi anlama süreci olarak yorumlayabiliriz. Doğru cevap A’dır.

4. Bir kimsenin yüzündeki sakalın biçimine bakarak, onunla ilgili bir yargıya varılması, aşağıda yer alan izlenimlerin özelliklerinden hangisi ile ilişkilendirilebilir?
A) İzlenimler ayırıcı özelliklerden etkilenir
B) İzlenimler sosyal kategoriden etkilenir
C) İzlenimler bilişsel yükten etkilenir
D) İzlenimler vücut hareketlerinden etkilenir
E) İzlenimler fiziksel özelliklerden etkilenir
Çözüm: İnsanların özellikleriyle ilgili izlenimlerin ilk belirleyicisi, onların görünüşleri ve davranışlarıdır. Bu ipuçları, dikkate değer şekilde ayrıntılı izlenim edinmemizi sağlarlar. Örneğin bir kimsenin yüzündeki sakalın biçimine bakarak, onunla ilgili pek çok yargıya varılabilir. Doğru cevap E’dir.

5. Kaldığı odanın kasvetli olduğu, otel atmosferinin moralini bozduğu gerekçesiyle otelden ayrılan müşterilerden yola çıkılarak, otelde hangi rengin yoğun şekilde kullanıldığını söyleyebiliriz?
A) Açık sarı
B) Koyu yeşil
C) Kırmızı
D) Turuncu
E) Hardal sarısı
Çözüm: Sıcak renkler, dalga boyu yüksek olan sarı, kırmızı ve turuncudan oluşur. Bunun yanı sıra dalga boyu daha düşük olan mavi, mor ve yeşil ise soğuk renklerdir. Sıcak renk kullanılan cisim ve mekânlar daha yakın ve büyük görünürler. Buralarda geçirilen zaman, soğuk renklere nazaran daha fazladır. Soğuk renkler aşırı dozda kullanıldıklarında ise kasvetli, hatta moral bozucu etki yaratabilir, tembellik, ağırkanlılık, hayalperestlik, duygusallığa neden olabilirler. Buna göre sorunun doğru yanıtı B seçeneğinde yer almaktadır. Doğru cevap B’dir.

6. Dinleme eylemenin başlangıç aşaması hangisidir?
A) Dil
B) Kültür
C) Duyma
D) İmge
E) Simge
Çözüm: Duyma, dinleme eyleminin başlangıç aşamasıdır. Çünkü dinleme sözcüklerin ve anlatılmak istenenin anlaşılmasını içerir. Dinlemek konuşmaktan daha fazla bir enerji gerektirir. Konuşurken yapılan hataları fark ederek geri almak mümkün olsa da, dinlerken hata yapıldığının farkına bile varılamamaktadır. Doğru cevap C’dir.



7. İyi bir dinleyici aşağıdakilerden hangisini yapmaz?
A) Konuşmacıyla göz teması kurmak
B) Fiziksel olarak konuşmacıyla ilgili olmak
C) Konuşmanın amacını belirlemek
D) Konuşmacının sözünü kesmek
E) Not almak
Çözüm: Konuşmacının anlatacaklarını belirli bir çerçeve içinde sunabilmesi sözlerinin kendi kontrolünde olmasına bağlıdır. Bu nedenle dinleyicinin konuşmacının sözlerini hatırlatmak, cümlesini tamamlamak ya da soru sormak için sözünü kesmemek gerekir. Doğru cevap D’dir.

8. Kişilerin, durumları, olayları, nesneleri, kısacası çevrelerini bu kendilerine özgü algılama eğilimleri ne ne ad verilir?
A) Duygusal algı
B) Seçimleyici algı
C) Uzay algısı
D) Zaman algısı
E) Renk algısı
Çözüm: Kişilerin, durumları, olayları, nesneleri, kısacası çevrelerini bu kendilerine özgü algılama eğilimleri “seçimleyici algılama” olarak adlandırılır. Örneğin hava alanında uçak beklemekte alan bir mühendis, bir avukat, bir doktor, bir sigortacı ortamı farklı yönleriyle algılayabilirler ve büyük bir olasılıkla mesleklerine ilişkin bilgi ve deneyimlerinin yönlendirici etkisiyle içinde bulundukları ortamı seçimleyici algılamanın etkisi ile değerlendirirler. Doğru cevap B’dir.

9. Algı kavramı ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) Bilişsel fonksiyonlarla gerçekleşen süreçtir.
B) Soyut ve somut nesnelere ilişkin duyumsal bilgidir.
C) Anlama anlamlandırma ve yorumlama sürecidir.
D) Dış dünyadan bilgi edinme süreci
E) Kişiye özgüdür.
Çözüm: Dil bir simgeler bütünüdür. Yani bu yanıt dil ile ilgilidir. Doğru cevap E’dir.

10. İletişim genelde dört temel beceri ile gerçekleştirilmektedir. Aşağıdakilerden hangisi bunlardan biri değildir?
A) Okuma
B) Yazma
C) Konuşma
D) Hatırlama
E) Dinleme
Çözüm: İletişim genelde okuma, yazma, konuşma ve dinleme gibi dört temel beceri ile gerçekleştirilmektedir. Hatırlama bu becerilerden biri değildir. Doğru cevap D’dir.

AÖF – KPSS -ALES- DGS  ile ilgili tüm sorularınız için şu numarayı arayabilirsiniz.
0888 228 60 30

KPSS, AÖF, DGS, ALES, YDS, ve Tüm Sınavlara Hazırlık Kitaplarımızı kargo bedeli ödemeden Temin etmek İçin Tıklayınız.   

 

Mobil Online Soru Çözmek, Konu Özeti Çalışmak İçin Şimdi inceleyin.

 

Aöf Çıkmış Sorulara, KPSS, DGS, ALES, YDS, YGS-LYS, sınavlarına, Ehliyet vb. sınavlara, çalışma dökümanlarını Kolayca İndirmek İçin Tıklayınız. 



Bir Cevap Yazın

Blog Kategorileri



Son Yazılar

instagram takipçi hilesi instagram beğeni hilesi instagram takipçi hilesi