78 views

KBRN SAVUNMA VE GÜVENLİK

AÖF – KPSS -ALES- DGS  ile ilgili tüm sorularınız için şu numarayı arayabilirsiniz.
0888 228 60 30

KBRN SAVUNMA VE GÜVENLİK
Kimyasal Savunma Ve Güvenlik
Çözümlü Sorular 1

1. Aşağıdakilerden hangisi sinir ajanlarının vücutta
yarattığı etkilerden biri değildir?
A) Aşırı terleme
B) Kusma
C) Göz bebeklerinde büyüme
D) Duygusal değişkenlik
E) Öksürük
Çözüm: Sinir ajanlarına maruz kalındığında
oluşacak etkiler; burunda sebepsiz yere akıntı,
tükürük salgılanmasında artış, zor nefes alıp verme,
göğüste sıkışma hissi, öksürük, göz bebeklerinde
küçülme, görmede bulanıklık, baş ağrısı ve baş
dönmesi, aşırı terleme, kusma, çırpınma, kaslarda
kasılma, gerginlik, kaygı, huzursuzluk, duygusal
değişkenlik, olarak sıralanabilir. Doğru cevap C’dir.

2. Aşağıdakilerden hangisi en ölümcül sinir ajanıdır?
A) TGD
B) Sarin
C) Tabun
D) VX
E) Soman
Çözüm: VX, sinir sistemini etkileyen kimyasal ajanlar
arasında en ölümcül olanıdır. Oda koşullarında sıvı
hâlde bulunan VX, renksiz ve kokusuzdur. Vücut
üzerindeki etki mekanizması sarine benzemektedir.
Düşük uçuculuğa sahip olmasından dolayı,
kullanıldığı yerde uzun süre kalarak etkisini devam
ettirebilmektedir. Solunum yoluyla alındığı takdirde
sarinden çok daha fazla ölümcüldür. Ciltten nüfuz
ettiğinde, zararlı etkisi daha da artmaktadır.
Günümüze kadar geliştirilen kimyasal ajanlar
arasında en tehlikelilerindendir. Özellikle soğuk
iklimde donmadan kalabilmesi göz önüne
alındığında, meteorolojik şartlardan etkilenmediği
söylenebilir. Doğru cevap D’dir.



3. Aşağıdakilerden hangisi boğucu ajanlardan biri
değildir?
A) Siklosarin
B) Difosgen
C) Klor
D) Fosgen
E) Kloropikrin
Çözüm: Akciğer dokularını tahriş ederek ödem
oluşturan ve solunumu güçleştiren ajanlar, boğucu
ajanlar olarak gruplandırılmaktadırlar. Fosgen
(CG), difosgen (DP), klor (Cl) ve kloropikrin (PS) bu
grupta yer almaktadırlar. Siklosarin sinir ajanıdır.
Doğru cevap A’dır. Doğru cevap A’ dır.

4. Kimyasal savunmanın kurulmasında takip edilen
basamaklardan “dekontaminasyon” ne demektir?
A) Temizlik
B) Ajanı saptama
C) Koruma
D) Ajanı tanıma
E) Eğitim
Çözüm: Kimyasal silah tehdidine karşı, kimyasal
savunma sisteminin tesisi, saldırının sonuçlarını
hafifletmek açısından son derece önem taşımaktadır.
Kimyasal savunmanın kurulmasında dört önemli
basamak vardır. Bunlar; korunma, kimyasal ajanı
tanıma ve saptama, dekontaminasyon (temizlenme)
ve eğitimdir. Doğru cevap A’dır.

5. I. Dünya Savaşı’nda kullanılan ilk kimyasal savaş
ajanı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Klor gazı
B) Hidrojen siyanür
C) Fosgen gazı
D) Hardal gazı
E) Kloropikrin
Çözüm: Rahatsız edici bir kokusu ve yeşilimsi sarı
renge sahip olan klor gazı, I. Dünya Savaşı’nda
kullanılan ilk kimyasal ajandır. Doğru cevap A’ dır.



6. Aşağıdakilerden hangisi yakıcı ajan olarak
kullanılan kimyasallardandır?
A) Sarin
B) Soman
C) Siklosarin
D) Goman
E) İperit
Çözüm: Yakıcı ajanlar; iperitler, arsenikler ve
urtikantlar olarak 3 sınıfa ayrılmaktadır. İperitlerde
kendi içinde; iperit (H), damıtılmış iperit (HD) ve
nitrojen iperiti (HN-1, HN-2 ve HN-3) olarak
sınıflandırılmaktadırlar. Doğru cevap E’ dir.

7. Aşağıdakilerden hangisi kan zehirleyici ajanlar
olarak kullanılan kimyasallardandır?
A) Hidrojen siyanür
B) Hardal gazı
C) Levizit
D) Sarin
E) Soman
Çözüm: Kan zehirleyici kimyasal ajanlar; hidrojen
siyanür
(AC), siyanojen klorür (CK), arsin (SA) ve
karbonmonoksit (CO) olarak sıralanabilmektedir.
Doğru cevap A’ dır.

8. Sarımsak kokulu ve koyu kahve renge sahip, ciltte
yanmaya sebep olan kimyasal savaş ajanı
aşağıdakilerden hangisidir?
A) Klor gazı
B) Hidrojen siyanür
C) Fosgen gazı
D) Hardal gazı
E) Kloropikrin
Çözüm: Hardal gazı ilk kez 1822 yılında
sentezlenmiştir.
Sarımsak kokulu ve koyu kahve
renge sahip olan hardal ciltte yanmaya sebep
olmaktadır. Doğru cevap D’ dir.

9. Hangi temizleme kimyasalı dekontaminasyon
aşamasında tüm ajanları (yakıcı,sinir,boğucu, kan
zehirleyici, kargaşa kontrol) temizlemek için
kullanılabilir?
A) Sodyum karbonat
B) DS-2
C) Sodyum hidroksit
D) Çamaşır suyu
E) Kireç kaymağı
Çözüm: DS-2 hacimce, %70Dietilentriamin,
%28Etilenglikolmonoetileter, %2Kostiksodaiçeren
bir çözeltidir ve belirtilen ajanların temizliğinde
kullanılabilir. Diğer seçeneklerde verilen kimyasallar
da temizlik için kullanılır ama her ajan için
kullanılamazlar. Doğru cevap B’ dir.

10. Kapalı alanda kullanıldığında 6-8 dakika gibi kısa
bir sürede ölüme sebep olan kan zehirleyici ajan
aşağıdakilerden hangisidir?
A) Karbonmonoksit
B) Adamzit
C) Siyanojen klorür
D) Arsin
E) Hidrojen siyanür
Çözüm: Siyanojen klorürde bulunan klorun gözlerin
ve solunum yollarının tahrişine sebep olmasıdır. Bu
yönden fosgene benzemektedir. Fosgen gibi solunum
yolunu tahriş ederek, akciğerlerde hasar meydana
getirmektedir. Yüksek derişimlerde ve özellikle kapalı
alanlarda kullanıldığı durumlarda, çok yüksek
ölümcül etki göstermekte ve 6-8 dakika gibi kısa
sürelerde ölüme sebebiyet vermektedir. Doğru cevap
C’dir.

AÖF – KPSS -ALES- DGS  ile ilgili tüm sorularınız için şu numarayı arayabilirsiniz.
0888 228 60 30

KPSS, AÖF, DGS, ALES, YDS, ve Tüm Sınavlara Hazırlık Kitaplarımızı kargo bedeli ödemeden Temin etmek İçin Tıklayınız.   

 

Mobil Online Soru Çözmek, Konu Özeti Çalışmak İçin Şimdi inceleyin.

 

Aöf Çıkmış Sorulara, KPSS, DGS, ALES, YDS, YGS-LYS, sınavlarına, Ehliyet vb. sınavlara, çalışma dökümanlarını Kolayca İndirmek İçin Tıklayınız. 



Bir Cevap Yazın

Blog Kategorileri



Son Yazılar

instagram takipçi hilesi instagram beğeni hilesi instagram takipçi hilesi