696 views

AÖF KURUMSAL KAYNAK PLANLAMA SİSTEMLERİ

AÖF – KPSS -ALES- DGS  ile ilgili tüm sorularınız için şu numarayı arayabilirsiniz.
0888 228 60 30

 KURUMSAL KAYNAK PLANLAMA SİSTEMLERİ
Kurumsal Kaynak Planlaması Kavramı
Çözümlü Sorular 1

1. Anlık para ve mal akışını gösteren sisteme ne ad verilir?
A) Entegrasyon
B) Kurumsal kaynak planlaması
C) Fonksiyonellik
D) Modülerlik
E) Dağıtım kaynak planlaması
Çözüm: Kurumsal kaynak planlaması, en basit ve akılda kalacak şekilde “anlık para ve mal akışını gösteren sistem” olarak tanımlanabilir. Diğer çeldirici şıklar kurumsal kaynak planlamasının temel özelliklerindendir. Doğru cevap B’dir.

2. Planlamanın merkezden yapılması yerine yerel alandaki yöneticiler tarafından bulunulan yerdeki koşullar gözetilerek yapılmasına ne ad verilir?
A) Kurumsal kaynak planlaması
B) Âdemi merkezi planlama
C) İş emri
D) İşlevsellik
E) Kapasite planı
Çözüm: Planlamanın merkezden yapılması yerine yerel alandaki yöneticiler tarafından bulunulan yerdeki koşullar gözetilerek yapılmasına âdemi merkezi planlama adı verilir. Doğru cevap B’dir.



3. I. Müşteri ilişkileri yönetimi (CRM)II. Tedarik zinciri yönetimi (SCM)III. İş zekâsı (BI)2000’li yılların başında özellikle internet ve çağrı merkezleri kanallarını kullanarak işletme dışı unsurlarla da bütünleşen KKP sistemleri, hangi kavramlarını da kapsayarak içeriklerini genişlettiler?
A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) I, II
D) I, III
E) I, II, III
Çözüm: 2000’li yılların başında özellikle internet ve çağrı merkezleri kanallarını kullanarak işletme dışı unsurlarla da bütünleşen KKP sistemleri, müşteri ilişkileri yönetimi (CRM), tedarik zinciri yönetimi (SCM) ve iş zekâsı (BI) kavramlarını da kapsayarak içeriklerini genişlettiler. Doğru cevap E’dir.

4. Amerikan Üretim ve Stok Kontrol Topluluğu (American Production and Inventory Control Society – APICS) hangi yılda, nerede kurulmuştur?
A) 1957 – Chicago
B) 1962 – New York
C) 1988 – New York
D) 1990 – California
E) 1999 – Washington, DC
Çözüm: APICS, Chicago/Illinois ABD’de 1957 yılında Amerikan Üretim ve Stok Kontrol Derneği adı ile kurulmuştur. Doğru cevap A’dır.

5. Kurumsal Kaynak Planlaması (KKP)’nin birçok yerde sıkça kullanılan İngilizce karşılığı nedir?
A) CAP
B) ERP
C) CAD
D) CRM
E) TPM
Çözüm: ERP(Enterprise Resource Planning) kısaltması Kurumsal Kaynak Planlaması anlamına gelmektedir. Doğru cevap B’dir.



6. Birden çok sistemin bir arada bir bütünlük içinde çalışabilmesi, Kurumsal Kaynak Planlamasının temel özelliklerinden hangisine karşılık gelmektedir?
A) Modülerlik
B) Big Bang
C) Fonksiyonellik
D) Entegrasyon
E) Esneklik
Çözüm: Entegrasyon; birden çok sistemin bir arada bir bütünlük içinde çalışabilmesi; bilgisayarda, işlevsel yeni bir birim oluşturmak amacıyla yazılım ve donanım bileşenlerini bir araya getirmesidir (Kaynak: Bilişimsözlügü.net). Doğru cevap D’dir.

7. Fiziksel ya da soyutlar bir sistemin belli özelliklerinin, onun gibi davranan genellikle matematiksel ya da mantıksal bir modelle temsil edilip incelenmesi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Simülasyon
B) MRP II
C) Kapalı Çevrim MRP
D) İş Zekâsı
E) Bilgisayar Bütünleşik Üretim
Çözüm: Simülasyon; fiziksel ya da soyutlar bir sistemin belli özelliklerinin, onun gibi davranan genellikle matematiksel ya da mantıksal bir modelle temsil edilip incelenmesidir. (Kaynak: tubaterim.gov.tr) Doğru cevap A’dır.

8. Aşağıdakilerden hangisi kurumsal kaynak planlamasının temel özelliklerinden biri değildir?
A) Entegrasyon
B) Modülerlik
C) Esneklik
D) Bilgiye hızlı erişim
E) Sipariş girişi ve taahhüt
Çözüm: Kurumsal kaynak planlamasının temel özellikleri;• Entegrasyon • Modülerlik • Fonksiyonellik • Esneklik • Bilgiye hızlı erişim • Çok yerden sistemi kullanabilme olanağı • Ekip yönetimi • Yeniden yapılanma • Evrensellik olarak sıralanabilir. Doğru cevap E’dir.

9. Big Bang nedir?
A) KKP sistemlerine geçiş̧ aşamasındaki bir işletmenin bütün bölümlerinin bir arada, aynı zamanda yeni kullanılmaya başlayacak sisteme geçiş yapmasıdır.
B) Sistem üzerinde ihtiyaçlara göre değişiklik yapma seçeneğidir.
C) Bir yazılım ya da bilgi işleme sisteminin sunduğu olanaklardır.
D) Birden çok sistemin bir arada bütünlük içerisinde çalışabilmesidir.
E) Bir bilgisayar sisteminin ya da programının birbirlerini minimum düzeyde etkileyen, bir yandan bağımsızca çalışabilen, öte yandan bir bütünün parçası olan bölmelere ayrılabilmesidir.
Çözüm: Big Bang: Kurumsal kaynak planlaması (KKP) sistemlerine geçiş̧ aşamasındaki bir işletmenin bütün bölümlerinin bir arada, aynı zamanda yeni kullanılmaya başlayacak sisteme geçiş yapmasıdır. Doğru cevap A’dır.

10. Aşağıdakilerden hangisi MRP II sistemlerinin işletmelere kazandırdığı temel faydalar arasında değildir?
A) Esnek ürün ağaçları yaratılabilmesi
B) Malzeme devir hızının görüntülenebilmesi
C) Gerçek zamanlı üretim verilerinin raporlanabilmesi
D) Üretim süreçlerinin düzenlenmesi
E) Birden çok işletme ve tesisin entegrasyonuna yönelik olması
Çözüm: Esnek ürün ağaçları yaratılabilmesi, malzeme devir hızının görüntülenebilmesi, gerçek zamanlı üretim verilerinin raporlanabilmesi ve üretim süreçlerinin düzenlenmesi MRP II sistemlerinin işletmelere kazandırdığı temel faydalar arasındadır. KKP ile MRP II arasındaki temel fark ise MRP II’nin tek bir işletmeye, KKP daha ziyade birden çok işletme ve tesisin entegrasyonuna yönelik olmasıdır. Doğru cevap E’dir.

AÖF – KPSS -ALES- DGS  ile ilgili tüm sorularınız için şu numarayı arayabilirsiniz.
0888 228 60 30

KPSS, AÖF, DGS, ALES, YDS, ve Tüm Sınavlara Hazırlık Kitaplarımızı kargo bedeli ödemeden Temin etmek İçin Tıklayınız.   

 

Mobil Online Soru Çözmek, Konu Özeti Çalışmak İçin Şimdi inceleyin.

 

Aöf Çıkmış Sorulara, KPSS, DGS, ALES, YDS, YGS-LYS, sınavlarına, Ehliyet vb. sınavlara, çalışma dökümanlarını Kolayca İndirmek İçin Tıklayınız. 



Bir Cevap Yazın

Blog Kategorileri



Son Yazılar

instagram takipçi hilesi instagram beğeni hilesi instagram takipçi hilesi