332 views

Optik Bakış Dersi Alıştırma Soruları



    • Soru 1 –
      Işığın bir ortamdan geçtikten sonra başka bir
      ortama geçerken yönünün değişmesine ne ad
      verilir?
    • A – Optik sistem
    • B – Işığın kırılması
    • C – Diyafram açıklığı
    • D – Işık ışını
  • E – Işığın yansıması
    • Soru 2 – Işığın hareket halindeki durumunu vurgulamak için aşağıdaki kavramlardan
      hangisi kullanılır?
    • A – lşınma
    • B – Işık ışını
    • C – Kırılma
    • D – Işık yansınıası
  • E – lşıma


    • Soru 3 –
        I.  Kırılma olayı
      II.   Saydam bir nesne olması
      III.  Kırılan ışığı toplaması
      IV.  Işık geçirmeyen bir yapısının olması
      Kırılma olayına neden olmaması
      Yukarıdakilerden hangileri bir merceğin
      belirleyici özellikleri arasında    yer almaz?
    • A – Yalnız IV
    • B – I ve II
    • C –  I ve V
    • D –  IV ve V
  • E –  I, II ve III
    • Soru 4 – Dış bükey bir merceğin üzerine düşen ışık
      ışınlarının merceği geçtikten sonra toplandığı
      noktaya ne ad verilir?
    • A – F noktası
    • B – Işın noktası
    • C – Odak düzlenıi
    • D – Mercek noktası
  • E – Odak noktası


    • Soru 5 –
      Üzerine düşen ışığın bir kısmını geçiren
      maddelere ne ad verilir?
    • A – Saydam maddeler
    • B – Fazla saydam maddeler
    • C – Ayna yüzeyli maddeler
    • D – Yarı saydam maddeler
  • E – Şeffaf maddeler

OPTİK BAKIŞ
Kısa Odak Uzaklıklı Objektifler
1. Aşağıda odak uzaklığı verilen objektiflerden
hangisi küçük boyutlu (35 mm.) fotoğraf
makinelerinde, bakış açıları itibariyle geniş alanların
fotoğraflanmasında kullanılır?
A) 28mm.
B) 32mm.
C) 36mm.
D) 42mm.
E) 50mm.
Çözüm: Küçük boyutlu (35 mm.) fotoğraf
makinelerinde kullanılan 20 ya da 21 mm., 24 ve 28
mm. gibi objektifler bakış açıları itibariyle, geniş
alanların fotoğraflanmasında kullanılırlar Doğru
cevap A’ dır.



2. Aşağıda verilen objektif- bakış açısı
eşleşmelerinden hangisi yanlıştır?
A) 8mm. 180 derecelik açı
B) 10mm. 84 derecelik açı
C) 12mm. 122 derecelik açı
D) 15mm. 110.5 derecelik açı
E) 17mm. 103.7 derecelik açı
Çözüm: Odak uzaklıklarının sayısal değerleri ise, 10
mm., 12mm., 14 mm. veya 15 mm. olabilir. 12 mm.
objektifin bakış açısı 122 derecelik bir alanı
görüntüleyebilir. 15 mm. odak uzaklığı ile 110.5
derecelik bir bakış açısı elde edilebilirken, 17 mm.
bir objektif ile 103.7 derecelik açı görüntülenebilir.
Çok geniş açılı olarak tanımladığımız bu objektiflerin
optik etkileri insan algısını zorlayabilecek denli
abartılıdır. Çok geniş açılı objektiflerin bir adım
ötesi ise, balıkgözü adıyla bilinen ve insan algısıyla
doğrudan örtüşmeyecek denli abartılı biçim
bozuklukları yaratan objektiflerdir. Balıkgözü
objektif için verebileceğimiz örnek, 6 mm., 8mm. ya
da 10 mm. odak uzaklığına sahip bir objektif olabilir.
8 mm. objektifin bakış açısı, 180 derecelik bir alanı
görüntüleyebilecek kadar geniştir. Doğru cevap B’
dir.

3. “Kısa odak uzaklıklı objektifleri net alan derinliği”
hakkındaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A) Kısa odak uzaklıklı objektifler netleme
sorununun en az yaşandığı objektif grubunu
oluşturmaktadır.
B) Geniş açı objektiflerde bakış açıları
genişledikçe, net alan derinliğinin de arttığı
görülür.
C) Geniş açı objektiflerin netleme bileziklerinin
üzerindeki mesafelerin arası çok uzundur.
D) Çok küçük netleme hareketleriyle çok geniş
derinlikte netlik görüntülenebilmektedir.
E) Çekim yapılan alanda bulunan nesne ya da
insanların küçük yer değiştirmeleri netlikte belirgin
bir değişim yaratmaz.
Çözüm: Kısa odak uzaklıklı objektifleri net alan
derinliği bağlamında değerlendirdiğimizde, net alan
derinliğini artıran etkiye sahip olduğunu
söyleyebiliriz. Net alan derinliğini belirleyen üç
önemli etkenden birinin odak uzaklığı olduğu bir çok
başlık altında anlatılmaktadır. Normal odak uzaklıklı
objektiflerden daha fazla net alan derinliği veren kısa
odak uzaklıklı objektifler bu yüzden netleme
sorununun en az yaşandığı objektif grubunu
oluşturmaktadır. Geniş açı objektiflerde bakış açıları
genişledikçe, net alan derinliğinin de arttığı görülür.
Geniş açı objektiflerin netleme bileziklerinin
üzerindeki mesafelerin arası bu nedenle çok kısadır.
Çok küçük netleme hareketleriyle çok geniş derinlikte
netlik görüntülenebilmektedir. Doğru cevap C’ dir.



4.Yukarıda verilen menu hangi sorunu düzeltmek için
kullanılır?
A) Renkseme
B) Köşe kararması
C) Küresellik
D) Perspektif
E) Distorsiyon
Çözüm:
Doğru cevap B’ dir.

5. Özellikle mimari çekimlerde önemli işleve sahip
olan, eksen değiştirerek perspektif düzeltmeyi
sağlayan objektiflere ne ad verilir?
A) Geniş açı objektif
B) Süper geniş açı objektif
C) Shift objektif
D) Perspektif objektifi
E) Görüntü sabitleyici objektif
Çözüm: Shift objektif. Doğru cevap C’ dir.

6. Kısa odak uzaklıklı objektiflerin, aşağıda verilen
görsel özelliklerden hangisi üzerindeki etkisi, diğer
objektiflerin verdiği etkiye göre daha çarpıcı ve
belirgindir?
A) Pikselleşme
B) Gren
C) Oran
D) Renk
E) Kontrast
Çözüm: Kısa odak uzaklıklı objektiflerin perspektif ve
oran üzerindeki etkisi çok çarpıcıdır. Doğru cevap C’
dir.

7. 6 ya da 8 mm. gibi odak uzaklıklarına sahip
objektiflerin ortak özelliği olarak verilebilecek en
belirgin tanımlama aşağıdakilerden hangisidir?
A) Balıkgözü objektif
B) Uzun odaklı objektif
C) PC objektif
D) Değişebilir odaklı objektif
E) Aynalı objektif
Çözüm: Bozulmalar mesafeyle bağlantılı olarak,
nesnelerin gerçekte olduğundan daha iri ve yamuk
bir formda görünmesine neden olabileceği gibi,
görüntüde var olan çizgileri de eğilmiş, bükülmüş
biçime dönüştürebilir. Bu bozulmanın en bariz
örneği, “balıkgözü” olarak tanımlanan objektiflerin
yarattığı dairesel görüntüdür. Doğru cevap A’ dır.

8. Bir çekim sırasında 24 mm. sabit odak uzaklıklı bir
objektif kullanıldığında, sehpa kullanılmıyorsa, net
bir fotoğraf elde etmek için örtücü hızının en az kaç
olması önerilir?
A) 1/1000
B) 1/8
C) 1/125
D) 1/500
E) 1/30
Çözüm: Kısa odak uzaklığını dikkate alarak
tanımlarsak, 24 mm bir objektif kullanıldığında
sehpa kullanılmıyorsa, örtücü hızı en az 1/ 30 veya
daha yüksek değerlerde olmalıdır. Doğru cevap E’
dir.

9. Fotoğraflanan nesnenin hareket etmesi nedeniyle
oluşan netsizliğe ne ad verilir?
A) Bozunum
B) Bokeh
C) Blur
D) Noise
E) Fluluk
Çözüm: Fotoğraflanan nesnenin hareket etmesi
nedeniyle oluşan netsizliğe blur denir. Doğru cevap
C’ dir.



10. …………………. dış mekan fotoğrafçılığında,
özellikle de manzara, doğa fotoğraflarının
çekimlerinde yaygın olarak kullanılmakla beraber,
geniş alanları görüntüleyebildikleri için, iç mekan
fotoğrafçılığında da özellikle önemlidirler.
Yukarıda boş bırakılan alan aşağıdakilerden hangisi
ile doğru bir şekilde tamamlanmaktadır?
A) Uzun odak uzaklıklı objektifler
B) Kısa odak uzaklıklı objektifler
C) Sabit odak uzaklıklı objektifler
D) Makro objektifler
E) Zoom objektifler
Çözüm: Kısa odak uzaklıklı objektifler dış mekan
fotoğrafçılığında, özellikle de manzara, doğa
fotoğraflarının çekimlerinde yaygın olarak
kullanılmakla beraber, geniş alanları
görüntüleyebildikleri için, iç mekan fotoğrafçılığında
da özellikle önemlidirler. Doğru cevap B’ dir.

KPSS, AÖF, DGS, ALES, YDS, ve Tüm Sınavlara Hazırlık Kitaplarımızı kargo bedeli ödemeden Temin etmek İçin Tıklayınız.   

 

Mobil Online Soru Çözmek, Konu Özeti Çalışmak İçin Şimdi inceleyin.

 

Aöf Çıkmış Sorulara, KPSS, DGS, ALES, YDS, YGS-LYS, sınavlarına, Ehliyet vb. sınavlara, çalışma dökümanlarını Kolayca İndirmek İçin Tıklayınız.

Bir Cevap Yazın

Blog Kategorileri



Son Yazılar

instagram takipçi hilesi instagram beğeni hilesi instagram takipçi hilesi